Nieuws

News

OCW geeft leraren een stem, tot zij gaan praten

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

OCW geeft leraren een stem, tot zij gaan praten

 Vertegenwoordiging beroepsgroep leraren loopt weg uit “gesprek” bij het Ministerie van Onderwijs nadat duidelijk wordt dat een constructieve dialoog geen mogelijkheid was. Deze groep leraren kreeg vorig jaar een stem (en steun), maar mochten vandaag niet praten. Het lerarenparlement staat juist voor het vergroten van de zeggenschap, professionaliteit en vakmanschap van leraren.
Het ministerie heeft hierin een verantwoordelijkheid en pakt deze niet. Vrijdag 7 december gaven zij deze verantwoordelijkheid volledig terug aan de leraren. Zij moeten dit gaan doen zonder de nodige steun, naast het lesgeven in overvolle klassen én met een groot tekort aan collega’s.

Ruim een jaar geleden werd het Lerarenparlement (LP) door Arie Slob op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) uitgenodigd en gefeliciteerd met de benoeming voor deze bijzonder belangrijke taak. Het LP is een groep docenten die gekozen is vanuit hun achterban. Zij hebben een jaar hard gewerkt, vol passie en energie, aan een heel mooi plan waar op 1 januari naar buiten getreden zou worden. Vandaag werden zij bedankt voor hun inzet en al het werk wat het LP heeft gedaan. Hier houdt het op. Helaas is het Lerarenparlement (nu ineens) geen legitieme vertegenwoordiging voor de beroepsgroep, volgens OCW. “We worden niet opgeheven, maar de financiering wordt gestopt. Net nu we onze plannen klaar hebben en we naamsbekendheid gaan krijgen is er een besluit genomen om geen financiële banden meer aan te gaan.”

Onderzoek doet OCW niet zelf, maar laat dit door Alexander Rinnooy Kan uitvoeren. Hij die jaren geleden zo’n zelfde plan heeft mogen presenteren mocht dit weer doen. Hij heeft volgens het ministerie met heel veel leraren gesproken. Maar welke leraren dat zijn en hoeveel is niet duidelijk. Toch schijnt dit advies namens leraren te zijn en komen zij tot de conclusie dat de “stekker eruit moet worden getrokken.”

Arie Slob liet niets van zich horen, maar zijn “boodschappers” hebben de mededeling gegeven over wat zij doen met het advies van de heer Rinnooy Kan. Het Lerarenparlement is in hun ogen geen vertegenwoordiging van de beroepsgroep en de legitimiteit wordt in twijfel getrokken. OCW heeft het besluit genomen de financiering te stoppen voor het Lerarenparlement. “Leraren moeten het zelf maar gaan doen”, aldus Alida Oppers (Directeur Generaal van OCW). Minister Slob wil graag met een schone lei beginnen en financiële banden met alle beroepsgroepsorganisaties breken. Alle miljoenen die hier de afgelopen jaren in dit soort organisties zijn gestoken is dus voor niets geweest. OCW vergeet hierin het belang voor de minister dat juist een goede beroepsgroep de sleutel is tot goed onderwijs.

De Tweede Kamer zal nog worden ingelicht over het besluit waar het Lerarenparlement vrijdag 7 december van op de hoogte is gesteld. Alle banden voor positieve ontwikkeling van onderwijs worden verbroken.

hetlerarenparlement_diap_logo.png
©2019 Lerarenparlement