Opstartfase Lerarenparlement - november 2017 tot mei 2018
Sinds 1 augustus 2017 is de Wet Beroep Leraar van kracht. Met die wet wordt de professionele ruimte en zeggenschap van leraren vastgelegd. Die zeggenschap heeft ook vorm gekregen op landelijk niveau, want alle leraren die in het vrijwillige register staan zijn automatisch lid van een nieuw orgaan: de Deelnemersvergadering.
Van 4 t/m 24 september 2017 was er een online verkiezing waarbij leraren (van de Deelnemersvergadering) konden stemmen op een kandidaat. Op 25 september zijn 24 kandidaten, leraren die de beroepsgroep po, vo, mbo en (v)so vertegenwoordigen bekendgemaakt. Deze 24 leraren vormen de Afvaardiging van de Deelnemersvergadering (nu Lerarenparlement geheten). Deze afgevaardigden krijgen de kans om zelf vorm te geven aan de manier waarop zij hun takenpakket uitvoeren. Ook beslissen en denken zij mee over al lopende trajecten.
Eerste bijeenkomst
Op 20 november 2017 kwamen de gekozen afgevaardigden voor het eerst bijeen in Utrecht. Daar werd besloten om eerst aan de structuur en de organisatie te gaan werken. En om daarna pas een plan te maken voor de inhoudelijke taken van de afgevaardigden. Vervolgens zijn 21 leden van de afvaardiging op 29 november 2017 op het ministerie van OCW geweest voor een kennismaking.
Tijdelijk bestuur
Tijdens de bijeenkomst in december is een tijdelijk bestuur gekozen en zijn er afspraken met elkaar gemaakt over de vergoeding van uren en reiskosten tot 1 augustus 2018.
Werkgroepen
Om sneller stappen te kunnen zetten, is besloten een tweedaagse te organiseren op 2 en 3 februari. Gedurende deze dagen is de basis voor het reglement gelegd en is er een concept missie geformuleerd. Verder is een voorlopige structuur bepaald door zes werkgroepen te formeren: Reglement, Financiën, Interne communicatie, Externe communicatie (gesplitst in twee groepen, voor de achterban en voor de stakeholders) en ICT. Ook is op dat moment gestemd om de naam Afvaardiging van de Deelnemersvergadering (ADV) te vervangen door Lerarenparlement.
Resultaten werkgroepen
In maart zijn nog twee bijeenkomsten gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten is de missie definitief geformuleerd en unaniem goedgekeurd. Daarnaast zijn de resultaten van de diverse werkgroepen besproken. Zo heeft de werkgroep Financiën een begroting opgesteld. De werkgroep Interne communicatie heeft zich bezig gehouden met een online werkomgeving, waar documenten gedeeld kunnen worden en onderling gecommuniceerd kan worden. De website www.lerarenparlement.nl werd ingericht door de werkgroep ICT. Deze werkgroep verdiepte zich tevens in de technische kant van het lerarenregister. De werkgroep Externe communicatie heeft zich gericht op het formuleren van de visie en de wijze waarop het Lerarenparlement contact zal houden met verschillende belanghebbenden.
Opdracht Lerarenparlement
Het bestuur van de Onderwijscoöperatie heeft op 26 maart jl. de opdracht tot ondersteuning van de implementatie van de wet Beroep Leraar en het lerarenregister teruggelegd bij minister Arie Slob. Dat besluit leidde tot een nieuw gesprek tussen het Lerarenparlement en de minister op 11 april. Ditmaal was de vraag wat de positie van het Lerarenparlement (LP) is en hoe en of het LP verder zou kunnen. Minister Slob sprak zijn steun uit aan het Lerarenparlement en wilde weten wat nodig is en wat de planning is. De opdracht van het LP is helder: verbinding zoeken met collega’s en stakeholders, naast het implementeren van de wet Beroep Leraar.
Nieuw bestuur
In april en mei zijn er afspraken gemaakt rond de detachering van de leden van het Lerarenparlement voor komend schooljaar en is een concept-planning voor de zittingstermijn opgesteld. In mei is een verkiezing binnen het Lerarenparlement georganiseerd voor het vormen van een definitief bestuur. Dit bestuur bestaat uit: Gezina Trouw (voorzitter), Maarten Willms (vicevoorzitter), Nicole Verhoeven (penningmeester) en Ageeth Bos (secretaris). Daarnaast is de website www.lerarenparlement.nl online gegaan en is er opnieuw een tweedaagse bijeenkomst gepland in juni. Doel hiervan is om nog voor de zomer een visie met een planning te formuleren.
Zaken op orde
In oktober moeten de organisatorische taken van het Lerarenparlement op orde zijn. Zodat daarna de focus volledig gericht kan worden op inhoudelijke zaken. De leden van het Lerarenparlement worden het nieuwe schooljaar één dag per week gedetacheerd. Daardoor is er voldoende tijd om met elkaar te werken aan het aangaan van de verbinding met collega’s (Deelnemersvergadering) en implementatie van de wet Beroep Leraar.
Doe ook mee!
Op deze website worden de vorderingen van het Lerarenparlement vermeld. Zijn er vragen? Wilt u meedenken of wilt u één van de bijeenkomsten bijwonen? Dat kan! Stuur een mail via ons contact formulier.
Van alle bijeenkomsten van het Lerarenparlement zijn notulen gemaakt. Deze zijn in te zien via het secretariaat van het Lerarenparlement.
Overzicht van de gehouden bijeenkomsten:
- Eerste bijeenkomst 20 november 2017
- Bijeenkomst 29 november 2017
- Bijeenkomst 20 december 2017
- Tweedaagse 2 en 3 februari 2018
- Bijeenkomst 5 en 10 maart 2018 (in twee delen waarbij deels overlap in aanwezigen)
- Bijeenkomst 5 april 2018
- Bezoek minister 11 april 2018
- Bijeenkomst 15 mei 2018
- Tweedaagse juni 2018